Представи си онова, което е твърде хубаво, за да е истина!!! - Представяй си го всяка сутрин, всеки миг :)

Tuesday, January 10, 2012

Когато Създаваме Градина

това е една статия от сайтът на Дъх на Градина, която много ми харесва :)
в нея се говори за Градината като част от нашия дом и какво е нужно да знаем, когато искаме да си направим такава:
--------------------------------------------

Има един ръководен принцип - началото винаги започва с общото и се отива към подробностите.

Когато правим, създаваме, творим, 
се проявява част от нас, която е изразена по най-хармоничния начин, когато сме вдъхновени, жизнени, ведри. Затова е важна средата, в която живеем. От нея много зависи дали ще можем да се зареждаме с енергия, да релаксираме.

Красивата местност предразполага отпускане, наслада, комфорт, прочиства, подхранва и освежава съзнанието ни.

Какво е за нас природата? Живеейки сред нея, ние сме сред реки, езера, брегове... хълмове, склонове, закътани долини, гори или пък острови... тя е богата на форми, багри, повърхнини, звуци, усещания...

Тя може да е точното място, където да си поемеш дъх, да събираш сили, да се възстановяваш от напрегнатия ден. Това, от което имаме нужда е зачитане на баланса и хармонията, които в естествения свят са в изобилие.

В прекрасно съзвучие с природата може да е, както двор няколко хектара, така и от няколко квадрата. Може да е миниатюрен природен кът в стаята или на терасата, или пък обширен, професионално озеленен двор. Когато нещата са балансирани, те създават хармонична и жизнена обстановка, която подхранва нашата жизненост и съзидателност.

Една Градина е в хармония при близка взаимовръзка на изкуството по отношение на силите на природата. Когато се действа в съгласие с природните принципи се запазва жизнеността и се отварят възможности за благотворно влияние, равновесие, свежест, издържливост, стабилност.

Случи ли се около нас да е безпорядък, задръстване... душата ни не се отпуска и вътрешната радост и удовлетворение не могат да се излеят и слеят с природата, която е най-могъщият източник за зареждане с жизнена енергия. 
Тогава можем да разчитаме само на вътрешните си сили, които не ги ли подхранваме, просто се изтощават и то доста често съвсем незабелязано, докато накрая не разберем и осъзнаем, че не ни достига хъс да се радваме, да творим, да живеем.

Градината може да е източник на спокойствие, мир, хармония.

Нужни са ни приветливи пространства,

Ниши и местенца, които да радват окото и сърцето

Както и допълнителни детайли и аксесоари, които да осигуряват изразителността на Градината, позитивното й действие върху нас.

Когато създаваме външна среда, която да ни подхранва, взимаме предвид цялостната схема на пространството – подхранващата съзидателност на елементите, от които се състои една Градина.

А елементите са :

І Разбира се растителния свят. Растенията са композицията, която ни позволява да осъзнаем ритъма на природата. Мощно дърво или красив цвят на нежно цвете – те съдържат толкова много жизненост, която споделят с нас.

ІІ Светлината – играта с нея е важна за настроението ни.

ІІІ Земя – всичко, което е от нея – скала, камък, глина, теракотени съдове, скулптура от минерални материали….

ІV Вода – ключов елемент. Много силно влияние винаги, когато е използвана. Както казваше мой преподавател в университета: дори и в най-затънтеното кътче на някой парк да сложиш езерце, потока от хора ще се отклони, за да мине покрай него. Подсъзнателното усещане за водата обикновено е чистота, сила, фонтанът го възприемаме като изобилие, жизненост, езерото – натрупана енергия, събрано богатство…

Важно си остава да обръщаме внимание на асоциациите, които ни навява видът на водата– чиста и свободно течаща ли е или замърсена и застояла. Същото се отнася и за другите елементи. И да се помни, че какво виждаме всеки ден, определено влияе на психичната ни нагласа.

V Орнаменти от изкуствени материали. Мнооого форми. Когато избираме елементите, с които ще се обградим, нека помним, че главното е да ни радват, да създават баланс и хармония и да изглеждат привлекателно в средата, в която ги поставяме.

VІ Пространството! Не бива да забравяме, че както казва Лао Дзъ – *те стените са си стени, но празното пространство между тях прави къщата*…Та контурите са си контури, важното е какво сътворяваме чрез тях.

Градината е изкуство, което празнува природата, очаровайки с нейната същност.

Три са основните процеси, през които минаваме, за да сътворим успешно една Градина.

Началото е да си отговорим, от какво наистина се нуждаем, какви функции желаем да изпълнява тя.
Следва изучаване на самото място, положителни и отрицателни характеристики, възможностите, които предлага.
И накрая – дизайнът и стилът, с който ще се заобиколим.

Въпроси, на които трябва да си отговорим:

Ще се вижда ли Градината или част от нея отвън?

Ще има ли зони за много хора и каква ще е функцията им, впечатлението, което ще създават; определени елементи там.

Развлечение, на което ще се наслаждавате. Елементи, от които се нуждаете – детска площадка, тревна площ, басейн… нужна ли е отделна зона?

Отдих – може би само в една част да е тихо и спокойно или това да е цялостното й въздействие. Кой начин на отпускане най-ви приляга и е най-важен за вас? Има ли нужда тази релаксация от някаква структура, обзавеждане, екипировка или други елементи?

Забавлението в Градината – дали ще се наслаждавате на атмосферата й на приказка с приятели или ще се организират коктейли и партита?

Кой ще изработи Градината? Доколко ще бъде поддържана, има ли кой да го прави? Това е особено важно, за да стане ясно дива или култивирана Градина ще бъде това, естествен пейзаж или артистичен дизайн!

Какви зони ще има в Градината? Овощна, зеленчукова Градина, цветни лехи, японска Градина, барбекю, детски кът…..

Вид работа, която периодично ще се извършва при поддръжката на Градината и съответния достъп до нея.

Удобства и съоръжения – широки и солидни пътеки, работни зони, електрически изходи и такива за вода, лампи. Място за складиране – събиране на Градинско оборудване, зони за компост, отпадъци, единици за отопление, климатици, за садене на растения…


автор: ланд.арх. Б. Малинова

No comments: