Представи си онова, което е твърде хубаво, за да е истина!!! - Представяй си го всяка сутрин, всеки миг :)

Saturday, April 2, 2011

Радиация - мерки



март 31 - 2011 във форума на Родилница, Ескориал е написала хубава статия...
................................


Положението в Япония хич не е розово и лошото е, че става все по-зле със всеки ден. 


Днес вече са решили, че ще евакуират работниците, които се борят да охлаждат трите реактора, което автоматично означава, че топенето им е просто въпрос на време. 
В naturalnews.com всеки ден има ъпдейти по въпроса и съвети какви предпазни мерки да вземат хората. 


За тези, които се интересуват, реших да напиша, че йода е само една от превенциите, които трябва да се предприемат. НО, само ако има наистина сериозно радиационно облъчване в района, в който живеете. 
Йод не е задължително да се пие, може да се маже върху кожата (може в района на щитовидната жлеза) - така също се поема от организма. 


Трябва обаче много да се внимава с нивата на поетия йод, защото пък предозиране може да доведе до един куп други проблеми, свързани със щитовидната жлеза. Затова йода е крайната мярка, която да се вземе, само ако има заплаха от сериозно облъчване на района, в който живеете. 
Важно е да се знае, че за да действа наистина превантивно е добре да се започне приема му 1-2 дена преди излагане на радиационно облъчване.


Другите мерки, които могат да се вземат са: антиоксиданти и естествени източници на йод.


Антиоксидантите ще помогнат за предотвратяване на бъдещи генетични изменения вследствие на радиацията. 
Може да се намери хубав суплемент и/или да се нахвърлите на всякакви дребни, ярко и тъмно оцветени плодове и всякакви зеленчуци. 


Нивата на радиация, които се задържат в храните са по-високи в храните със животински произход, така, че ако положението излезе извън контрол - веганската диета за известен период от време ще ви спести иначе по-високи облъчвания и чрез храната.


Естествените източници на йод са водораслите, а тези, които го съдържат в най-големи количества са: kombu, kelp, nori.


В случай на опасност от сериозно облъчване, другото, което може да се направи е да се презапаси човек с вода и храна за няколко дена и да си стои вкъщи колкото може повече, без да отваря врати и прозорци (дори дограмите да се облепят така, че да не влиза никакъв въздух отвън - но това само при наистина сериозно положение).


Ако имате някакъв надежден източник, където да проверявате как расте облъчването около вас - добре е да го наблюдавате. 
Честно казано аз лично не знам за 100% сигурен източник, който да дава точна информация за случващото се, но предпочитам да се застраховам, за всеки случай, защото ако изневиделица се обяви опасност от сериозно облъчване, надали ще успея да се подготвя тогава, когато всички едновременно ще се втурнат да го правят.


Засега съм наблегнала основно на водораслите в менюто. Допълнително вземаме витамини и имаме суплемент антиоксиданти, но още не сме започнали да го пием. Така или иначе - това са неща, които и без радиационно облъчване, няма да навредят.

Забравих да напиша, че ако човек е бил изложен на облъчване, без да е взел превантивни мерки, може да ползва разни добавки, които да му помогнат да изчисти до някаква степен отрицателните ефекти. 
Една от тях вече пуснах като линк тук: zeolites - които са нещо като естествената реакция на природата на места с високи нива на радиация; 
другото е chlorella - синьо-зелено водорасло, което, освен след облъчване, помага и за изчистването на тежки метали от организма.

Написах всичко това за тези, които се вълнуват какво може да се вземе като превантивна мярка. Със сигурност обаче, преди да правите каквото и да е - прочетете повече по въпроса. Нямам възможност в момента да пусна линкове, но затова оставих имената на продуктите и суплементите на английски, за да може човек лесно да потърси информация за тях. 
И отново да напиша, че в Naturalnews.com, всичко, което съм казала е обяснено доста по-подробно.

Редактирам, за да добавя една табличка, където може да сравните нивата на облъчване от различни източници:
http://xkcd.com/radiation

No comments: